düğme

1 Ocak 2013 Salı

Kanser Tipleri ve Nedenleri,Kanser Tipleri ve Nedenleri,akciğer kanseri, barsak kanseri, kanser, kanser hastalığı, kanser nedenleri, kanser risk faktörü, Kanser Tipleri, lösemi, meme kanseri, Prostat kanseri


Kanser Tipleri ve Nedenleri

KANSER Tipleri ve Nedenleri Kanserin sebebi henüz kesin olarak bilinmemektedir. Kanser hastalığı için iki grup risk faktörü vardır. Kanser için risk faktörleri;
1-Yaşam şekillerine, yaşa, cinsiyete, aile öykülerine
2-Çevresel faktörlerine bağlı olarak değişir.
Saç ve tırnak hariç tepeden tırnağa her organda her dokuda kanser oluşabilmektedir.
Kanser sıklığı : Erkekler – Bayanlar
Prostat Kanseri. % 41 – Meme Kanseri. % 31
Akciğer Kanseri  % 13 – Akciğer Kanseri  % 13
Barsak Kanseri  % 10 - Barsak Kanseri  % 11
En sık ölüme yol açan kanser akciğer kanseridir. Bunu Prostat, Meme Kanseri, Barsak Kanseri izler.
Kansere yol açan önemli etkenleri bilmek, öğrenmek gereklidir. Özellikle her bireyin kanser hastalıklarına karşı yapabileceği şeylerin başında korunabildiği kadar kansere yol açan etkenlerden korunmak gelir.
Her hastalık gibi kanserden korunmak da kanser tedavisine kıyasla son derece ucuz, kolay, basit ve çağdaş bir yöntemdir. Yani hastalıklardan korunmak hastalıkların tedavisinden daha üstündür, kolaydır, ekonomiktir ve kişinin psikolojik-ruhsal durumunu koruyan bir davranıştır.
Organlara göre en önemli kanser nedenlerini şöyle özetleyebiliriz:
1) Dudak, Dil, Ağız, Boğaz Kanserleri :
- Sıcak içecekler ve yiyecekler
- Sigara dumanı
-Bazı virüsler
2) Akciğer Kanseri :
-Sigara Dumanı
[ Akciğer kanserlerinin % 80 inin nedeni sigaradır.Sigara dumanı akciğer kanseri oranını 10 kat artırır.Sigara içilen ortamda bulunan herkes -içmeyen bireylerde- aynı etkiye maruz kalır.(Pasif İçicilik) ]
-Hava Kirliliği ve Egzoz Gazı
-Diğer Kimyasal Gazlar
3) Yemek Borusu (Özofagus Kanseri):
-Sigara dumanı
-Alkol
-Küflü, nitratlı, yanmış gıdalar
4) Mide Kanseri :
-Küflü , nitratlı, yanmış-tuzlu, tütsülü, katkı maddeli gıdalar
-Tüp alevinde pişen döner, kebap
-Mangal gibi ateş ve dumanda pişen kebaplar vs. .
-Fabrikasyon kimyasal katkı maddeli gıdalar. (Bozulmayı önleyiciler)
-Sebze ve meyve gibi posa ve vitaminden fakir gıdalar
-Yağ ve Karbonhidrattan zengin gıdalar
-Kızartmalar (Özellikle aynı yağın kızartma işlevi için 2-3 seferden çok kullanılması
5) Barsak Kanserleri:
-Katkı maddeli konservatif hazır fabrikasyon gıdalar
-Az lifli az posalı (meyve sebzeden fakir) gıdalar
-Bol karbonhidratlı ve bol yağlı gıdalar, kızartmalar
-Son kullanma tarihi geçmiş bayat gıdalar
6) Böbrek İdrar kesesi (Mesane) Kanseri :
-Sigara dumanı
-Diğer kimyasallar
7) Deri Kanseri :
-Uzun süre ve tehlikeli saatlerde (güneş ışınlarının dik geldiği genellikle öğle vakti) koruyucusuz güneş altında kalma
-Yanıklar (güneş ve diğer madde yanıkları)
-Kimyasal maddeler
8) Kan kanseri (Lösemi) – Beyin Tümörü :
-Kimyasal maddeler
-Radyasyon
-Manyetik dalgalar (cep telefonu vs etkileri ) ve yüksek gerilim hatları
Sigaranın sağlığa etkileri hakkında neler söyleyebiliriz?
Sigara dumanında 4000 civarında zararlı kimyasal madde vardır. Çoğu kanserojendir.
· -Dudak , Dil, Ağız , Larinks, Özafagus , Akciğer , Pankreas , Mesane kanserleri
· -Gastrit , Mide Ülseri
· -KOAH , Bronşit , Nefes darlığı ile giden Akciğer Hastalıkları
· -Görme tembelliği
· -Ağız diş kirliliği ve ağız kokusu
· -Yaşanılan ortamda ve eşyalarda kalıcı pis koku
· -Bağımlı gebelerin çocuklarında bronşial astım ve düşük doğum ağırlığı
· -Ateroskleroz ve Kalp Krizi,
· -Burger hastalığı (bu hastalığın tek nedeni sigara dumanıdır. Bu hastalığın tek tedavisi de sigaranın bırakılmasıdır.)
· -Ciltte ve genel olarak tüm vücutta erken yaşlanma.
· -İnsanı maddi açıdan çökertir.
Sigaranın insana hiçbir yararı yoktur.

Kanser Tipleri ve Nedenleri,akciğer kanseri, barsak kanseri, kanser, kanser hastalığı, kanser nedenleri, kanser risk faktörü, Kanser Tipleri, lösemi, meme kanseri, Prostat kanseri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder